Advanced Food Processing Techniques

Fakultät

Fakultät Agrarwissenschaften und Landschaftsarchitektur (AuL)

Version

Version 1 vom 24.06.2025.

Modulkennung

44B0560

Niveaustufe

Bachelor

Unterrichtssprache

Englisch

ECTS-Leistungspunkte und Benotung

5.0

Häufigkeit des Angebots des Moduls

nur Wintersemester

Dauer des Moduls

1 Semester

 

 

Kurzbeschreibung

The module will focus on modern and advanced food processing techniques and also cover food processing environmental impact.

Lehr-Lerninhalte

Knowledge in principles of action and application possibilities of thermal and non-thermal processing techniques for preservation and structure modification of food. Making use of case studies the processing techniques will be presented and discussed in the framework of technical, equipment and legislative framework. The participants are able to evaluate and select suitable processing techniques. - Principles of action of physical, chemical and biological processes - Dynamic and static high pressure treatments - Pulsed Electric fields - Irradiation by Infrared, Pulsed Light and E-Beam - Advanced thermal processing - Equipment design considerations, robots and automation - Environmental impact of food processing

Gesamtarbeitsaufwand

Der Arbeitsaufwand für das Modul umfasst insgesamt 150 Stunden (siehe auch "ECTS-Leistungspunkte und Benotung").

Lehr- und Lernformen
Dozentengebundenes Lernen
Std. WorkloadLehrtypMediale UmsetzungKonkretisierung
40SeminarPräsenz oder Online-
20ÜbungPräsenz oder Online-
10PrüfungPräsenz oder Online-
Dozentenungebundenes Lernen
Std. WorkloadLehrtypMediale UmsetzungKonkretisierung
20Literaturstudium-
10Erstellung von Prüfungsleistungen-
15Prüfungsvorbereitung-
15Veranstaltungsvor- und -nachbereitung-
20Referatsvorbereitung-
Benotete Prüfungsleistung
  • mündliche Prüfung oder
  • Klausur
Bemerkung zur Prüfungsart

Standardprüfungsleistung: Mündliche Prüfung (die alternative Prüfungsleistung wird ggf. von der prüfenden Person gewählt und dann zu Beginn der Veranstaltung bekannt gegeben)

Prüfungsdauer und Prüfungsumfang

mündliche Prüfung: lt. Allgemeinen Teil der Prüfungsordnung 20 -30 min.

Alternative: Klausur, 120 min.  

Empfohlene Vorkenntnisse

Lebensmitteltechnik, Lebensmittelverfahrenstechnik

Wissensverbreiterung

Participants have knowledge and experience on advanced food processing techniques and can select and evaluate processes on the basis of benefits and disadvantages as well as legal and technical framework.

Wissensvertiefung

Participants are able to elaborate and discuss the applicability of a technique for a certain application in food industry.

Wissensverständnis

Participants are able to judge processes and to establish a matrix of suitable processing options and relevant processing
On the basis of case studies students identify mechanisms of action and processing conditions to be applied. They present their results during an oral presentation.

Literatur

Bharttacharya, S. (2014) Conventional and Advanced Food Processing Technologies, Wiley, ISBN 9781118406328 Sun, D.-W. (2014) Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier, ISBN 9780124114791 Lu, O. T. O., Swanson, B. G. (2014) Improving Quality with Novel Food Processing Technologies, CRC Press, ISBN 9781466507241

Zusammenhang mit anderen Modulen

Das Modul knüpft an vorausgehende Module in denen Kentnisse im Bereich (spezielle) Lebensmitteltechnik und Lebensmittelrecht vermittelt werden.

Verwendbarkeit nach Studiengängen

  • Wirtschaftsingenieurwesen Lebensmittelproduktion
    • Wirtschaftsingenieurwesen Lebensmittelproduktion B.Eng. (01.09.2025)

  • Bioverfahrenstechnik in der Lebensmittelindustrie
    • Bioverfahrenstechnik in der Lebensmittelindustrie B.Sc. (01.09.2025)

    Modulpromotor*in
    • Töpfl, Stefan
    Lehrende
    • Töpfl, Stefan