Lean Management

Faculty

Faculty of Agricultural Science and Landscape Architecture

Version

Version 1 of 17.07.2025.

Module identifier

44M0513

Module level

Master

Language of instruction

German

ECTS credit points and grading

5.0

Module frequency

only summer term

Duration

1 semester

 

 

Overall workload

The total workload for the module is 150 hours (see also "ECTS credit points and grading").

Teaching and learning methods
Lecturer based learning
Workload hoursType of teachingMedia implementationConcretization
20LecturePresence-
20PracticePresence-
8ExcursionPresence-
8OtherPresence-
Lecturer independent learning
Workload hoursType of teachingMedia implementationConcretization
34Preparation/follow-up for course work-
15Study of literature-
25Exam preparation-
20Creation of examinations-
Graded examination
  • Written examination and Presentation or
  • oral exam and Presentation
Literature

Unter anderem basiert die Veranstaltung auf folgenden Quellen:

Lean Administration:

Balsliemke, Frank; Behrens, Anika: Einstieg in Lean Administration. Optimierungspotenziale in Büro und Verwaltung erkennen, Springer Gabler, 2019.

Kostka, Claudia; Kostka, Sebastian: Der kontinuierliche Verbesserungsprozess. Prinzipien und Methoden, 7. Auflage, Hanser Verlag, Pocket Power, 2017.

Saheb, Kathrin: Lean Administration. Schritt für Schritt. 1. Die Analyse, Aachen, Shaker Media, 2014.

Saheb, Kathrin: Lean Administration. Schritt für Schritt. 2. Die Umsetzung, Aachen, Shaker Media, 2017.

Schewe, Sarah; Herbig, Norbert: Lean Administration. Methoden der Prozessvisualisierung und Prozessoptimierung, Norderstedt, Books on Demand, 2015.

Teeuwen, Bert: Lean Management im öffentlichen Sektor. Bürgernähe, steigern. Bürokratie abbauen. Verschwendung beseitigen, Ansbach, CETPM Publishing, 2012.

Wiegand, Bodo; Frank, Philip: Lean Administration I. So werden Geschäftsprozesse transparent. Die Analyse, Version 4.0, Mühlheim an der Ruhr, Lean Management Institut, 2011. 

Wiegand, Bodo; Pöhls, Katja: Lean Administration II. So managen Sie Geschäftsprozesse richtig. Die Optimierung, Version 2.0, aktualisierte Neuauflage, Aachen, Lean Management Institut, 2009.

Wertstromplanung:

Coenenberg, Adolf G.; Fischer, Thomas M.; Günther, Thomas: Kostenrechnung und Kostenanalyse, 8., überarbeitete Auflage, Stuttgart, Schäffer-Poeschel Verlag, 2012.

Erlach, K.: Wertstromdesign. Der Weg zur schlanken Fabrik, Berlin, Heidelberg, Springer Verlag, 2007.

Rother, Mike; Shook, John: Sehen lernen. Mit Wertstromdesign die Wertschöpfung erhöhen und Verschwendung beseitigen, Mühlheim, Lean Management Institut, Deutsche Ausgabe, Version 1.4, 2011.

Führung:

Brunner, Franz J.: Japanische Erfolgskonzepte, 3., überarbeitete Auflage, München, Wien, Carl Hanser Verlag, 2014.

Leyendecker, Bert; Pötters, Patrick: Shopfloor Management. Führen am Ort des Geschehens, München, Hanser Verlag, 2018. 

Liker, Jeffrey K.: Der Toyota Weg. 14 Managementprinzipien des weltweit erfolgreichsten Automobilkonzerns, 9. Auflage, München, FinanzBuch Verlag, 2014. 

Liker, Jeffrey K.; Meier, David P.: Der Toyota Weg. Praxisbuch für jedes Unternehmen, 6., unveränderte Auflage, München, FinanzBuch Verlag, 2013. 

May, Constantin; Schimek, Peter: TPM. Total Productive Management. Grundlagen und Einführung von TPM – oder wie Sie Operational Excellence erreichen, 3. korrigierte Auflage, Herrieden, CETPM Publishing, 2015.

Ohno, Taiichi: Das Toyota-Produktionssystem, 3., erweiterte und aktualisierte Auflage, Frankfurt a.M., Campus Verlag, 2013.

Rother, Mike: Die Kata des Weltmarktführers. Toyotas Erfolgsmethoden, Frankfurt a.M., Campus Verlag, 2009.

Russel, Roberta S.; Taylor, Bernard W.: Operations Management along the Supply Chain. International Student Version, 6. Auflage, John Wiley & Sons, 2009.

Applicability in study programs

  • Agriculture, Food Science and Business
    • Agriculture, Food Science and Business M.Sc. (01.09.2025)

    Person responsible for the module
    • Balsliemke, Frank
    Teachers
    • Balsliemke, Frank