Poultry Science

Faculty

Faculty of Agricultural Science and Landscape Architecture

Version

Version 1 of 31.08.2025.

Module identifier

44B0147

Module level

Bachelor

Language of instruction

German

ECTS credit points and grading

10.0

Module frequency

only summer term

Duration

1 semester

 

 

Overall workload

The total workload for the module is 300 hours (see also "ECTS credit points and grading").

Teaching and learning methods
Lecturer based learning
Workload hoursType of teachingMedia implementationConcretization
90Lecture-
30Seminar-
30Excursion-
Lecturer independent learning
Workload hoursType of teachingMedia implementationConcretization
90Preparation/follow-up for course work-
30OtherBearbeitung von Online-Aufgaben
15Study of literature-
15Exam preparation-
Graded examination
  • oral exam or
  • Homework / Assignment or
  • Written examination or
  • Project Report, written
Knowledge Understanding

Altdaten aus MoPPS2. Bitte diese Daten auf die Felder Wissensverständnis, Nutzung und Transfer, Wissenschaftliche Innovation, Kommunikation und Kooperation, Wissenschaftliches Selbstverständnis aufteilen und ggf. erweitern/abändern!

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Literature

Bell, D.D.; W.D. Weaver: Commercial chicken meat and egg production. Springer 2009.
Fraser, D. (2006): Animal Welfare Assurance Programs in Food Production: A Framework for Assessing the Options. Anim Welf 15 (2): 93.
Hoy, S., Gauly, M., Krieter, J. (Hrsg.) „Nutztierhaltung und –hygiene“. Stuttgart: Eugen Ulmer KG.
Knierim et al (2020): Tierschutzindikatoren: Leitfaden für die Praxis - Geflügel: Vorschläge für die Produktionsrichtungen Jung- und Legehenne, Masthuhn, Mastpute. Kuratorium für Technik und Bauwesen in der Landwirtschaft e.V. (KTBL), Darmstadt.
Leeson, S.; J.D. Summers: Nutrition of the chicken.University books, Guelph 2001
MÜLLER, W., SCHLENKER, G., ZUCKER, B.-A. (2021): Kompendium der Tierhygiene. Berlin: Lehmanns Media.
Rautenschlein, S.; M. Ryll: Erkrankungen des Nutzgeflügels. utb 2014 Scholtyssek,S.: Geflügel. Ulmer 1987
Tierschutzgesetz in der jeweils aktuellen Fassung
Tierschutznutztierhaltungs-VO in der jeweils aktuellen Fassung

Applicability in study programs

  • Managing Sustainable Food Systems
    • Managing Sustainable Food Systems B.Sc. (01.09.2025)

  • Agriculture
    • Agriculture B.Sc. (01.09.2025)

    Person responsible for the module
    • Andersson, Robby
    Teachers
    • Westendarp, Heiner
    • Andersson, Robby
    • Jacobsen, Lea
    • Kaufmann, Falko