Poultry Science
- Faculty
- Faculty of Agricultural Science and Landscape Architecture 
- Version
- Version 1 of 31.08.2025. 
- Module identifier
- 44B0147 
- Module level
- Bachelor 
- Language of instruction
- German 
- ECTS credit points and grading
- 10.0 
- Module frequency
- only summer term 
- Duration
- 1 semester 
- Overall workload
- The total workload for the module is 300 hours (see also "ECTS credit points and grading"). 
- Teaching and learning methods
- Lecturer based learning - Workload hours - Type of teaching - Media implementation - Concretization - 90 - Lecture - - - 30 - Seminar - - - 30 - Excursion - - - Lecturer independent learning - Workload hours - Type of teaching - Media implementation - Concretization - 90 - Preparation/follow-up for course work - - - 30 - Other - Bearbeitung von Online-Aufgaben - 15 - Study of literature - - - 15 - Exam preparation - - 
- Graded examination
- oral exam or
- Homework / Assignment or
- Written examination or
- Project Report, written
 
- Knowledge Understanding
- Altdaten aus MoPPS2. Bitte diese Daten auf die Felder Wissensverständnis, Nutzung und Transfer, Wissenschaftliche Innovation, Kommunikation und Kooperation, Wissenschaftliches Selbstverständnis aufteilen und ggf. erweitern/abändern! 
- Literature
- Bell, D.D.; W.D. Weaver: Commercial chicken meat and egg production. Springer 2009. 
 Fraser, D. (2006): Animal Welfare Assurance Programs in Food Production: A Framework for Assessing the Options. Anim Welf 15 (2): 93.
 Hoy, S., Gauly, M., Krieter, J. (Hrsg.) „Nutztierhaltung und –hygiene“. Stuttgart: Eugen Ulmer KG.
 Knierim et al (2020): Tierschutzindikatoren: Leitfaden für die Praxis - Geflügel: Vorschläge für die Produktionsrichtungen Jung- und Legehenne, Masthuhn, Mastpute. Kuratorium für Technik und Bauwesen in der Landwirtschaft e.V. (KTBL), Darmstadt.
 Leeson, S.; J.D. Summers: Nutrition of the chicken.University books, Guelph 2001
 MÜLLER, W., SCHLENKER, G., ZUCKER, B.-A. (2021): Kompendium der Tierhygiene. Berlin: Lehmanns Media.
 Rautenschlein, S.; M. Ryll: Erkrankungen des Nutzgeflügels. utb 2014 Scholtyssek,S.: Geflügel. Ulmer 1987
 Tierschutzgesetz in der jeweils aktuellen Fassung
 Tierschutznutztierhaltungs-VO in der jeweils aktuellen Fassung
- Applicability in study programs
- Managing Sustainable Food Systems
- Managing Sustainable Food Systems B.Sc. (01.09.2025)
 
- Agriculture
- Agriculture B.Sc. (01.09.2025)
 
- Person responsible for the module
- Andersson, Robby
 
- Teachers
- Westendarp, Heiner
- Andersson, Robby
- Jacobsen, Lea
- Kaufmann, Falko